11.01.2025 - Hospital Tv - Sağlık Rehberiniz
Hospital Tv – Hastane Tv – Sağlık Rehberi

Serebral Palsili olan çocuğu için ebeveynler çocukları için neler yapabilir?

[jwplayer mediaid=”6421″]

Serebral Palsili olan çocuğu için ebeveynler çocukları için neler yapabilir?
Kaslarında gerginlik bulunan çocuklarda spastisitenin tedavisine yönelik çeşitli farklı yaklaşımlar vardır.
Seçeneklerden bazıları şunlardır:
• Evde Fizyoterapi egzersizlerine devam edilmesi:
• Çocuk fizyoterapistinin gösterdiği egzersizleri evde uygulamanız ve çocuğunuzun günlük yaşamına aktarmanız önemlidir.
• Ayrıca yatma, oturma, yemek yeme, masada çalışma pozisyonları fizyoterapistinizin size gösterdiği gibi olmasına dikkat etmelisiniz.
Taşıma/pozisyon belirleme:
• Uzanma eğilimine sahip çocuklar: fetal pozisyonda ya da bir kolunuzu bacaklarının arasından geçirip yan tutarak taşıyın. Oturturken dizlerinin kalça eklemlerinden yukarıda olmasını sağlayın, sırt üstü yatarken ayak parmaklarına ya da dizlere uzanmak gibi oyunlarla karın kaslarını kullandırın. Ayak parmaklarını gererek ileri uzatan ve ortezlerin giydirilmesini güçleştiren çocuklarda dizleri ve kalça eklemini büktükten sonra ayak parmaklarının kök kısmını içe ve dışa esneterek spastisiteyi azaltmayı deneyebilirsiniz.
• Ağırlığın kolların ve bacakların tamamı kullanılarak taşınması spastisitenin azaltılmasına yardımcı olabilir. Bunun anlamı, çocuğun ağırlığı kolun tüm eklemlerini, omzu, dirseği ve olasılıkla bileği kullanarak taşımasıdır. Karnının üzerinde uzanmakta olan ve yukarı bakmak için kendini ellerinin veya bileklerinin üzerinde yukarı iten bir çocuk ya da elleri ve dizleri üzerinde emekleyen bir çocuk buna bir örnek oluşturabilir. Ağırlığın tüm bacakla taşınması demek, çocuğun ağırlığını kalçasını, dizini ve olasılıkla ayak bileğini kullanarak taşıması demektir. Bu kanepeden tutunarak ayağa kalkmak ya da emeklerken dizüstü durma pozisyonuna geçmek gibi basit bir işlem olabilir.
• Gövdenin döndürülmesi spastisitenin azaltılmasına yardımcı olabilir.
İlaç kullanımı:
• Oral yolla kullanılan baklofen, tizanidin ya da dantrolen gibi bazı ilaçlar spastisitenin azaltılmasına yardımcı olabilir. Baklofen aynı zamanda pompa formunda da uygulanabilir. Bu yöntemde çocuğun karnının içine ameliyatla bir pompa yerleştirilir. Pompa bir hokey diski boyutundadır ve çocuğun omurga kanalına 24 saat süresince ilaç verir. Her 8 ila 12 haftada bir yeniden doldurulması gerekir. Spastisitenin azaltılmasına yönelik olarak kullanılabilen botoks ya da fenol gibi enjekte edilebilir formda ilaçlar da mevcuttur.
Isı
• Örneğin ılık bir banyo, spastisitenin azaltılmasına yardımcı olabilir ve esnetmeyi kolaylaştırabilir.
Elektriksel uyarım:
• Elektrotlar yoluyla kaslara elektriksel uyarım gönderebilen bir makine sayesinde kasların gerilmesi ve kasılması sağlanır ve böylece kas aktivitesinde muhtemelen iyileşme sağlanabilir. Bu uygulama egzersiziz yerine kullanılamaz.
Ortezler:
• Çeşitli materyaller kullanılarak özel olarak üretilmiş ortezler gündüzleri ya da geceleri kullanılabilir.
• Seri alçılama:
• Bir çocuğun kasları, örneğin baldır kası, spastisite nedeniyle kısa kaldığında kas gergin pozisyona getirilerek ayak bileğinin ve diz ekleminin üzerinden geçen bir alçı uygulanabilir. Bu yöntem sıklıkla botoks enjeksiyonlarının ardından uygulanır. Her hafta alçı çıkarılır ve kas en son noktasına kadar gerilir. Bu işlem söz konusu kasın uzatılması için genellikle altı ila sekiz hafta süresince tekrar edilir. Yeni kazanılan esnekliğin korunması için, seri alçılamanın ardından genellikle ateller ve ortotikler kullanılır.
Atel uygulaması:
• Kasta uzun süreli gerilme sağlamak amacıyla özel üretilmiş ortezler kullanılır. Bu ortezler genellikle geceleri takılır.

Ribem Riskli Bebek Danışma Merkezi
Adres: Göksu Evleri Sitesi Oya Çiçeği Sok No:35 Beykoz / İstanbul
Telefon: 0216 668 04 05 (Pbx) 0530 695 04 04
Email: [email protected]

Kanalımıza Abone olun ve Yeni Eklenen Hiçbir Sağlık Videosunu kaçırmayın ! Yasal olarak kurulan Hastane Tv kanalı sizlerle! Sağlıkla İlgili Bilmek İstediğiniz Her Şey Sağlık Rehberiniz Hastane Tv’de

Bizi diğer sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Home


https://www.instagram.com/hospitaltv/
https://www.facebook.com/Hastane-Tv-504061909750054

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ