Kim korkar menopozdan !
Annenizin menopoza girme yaşı size rehber olabilir.
Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir; “Menopoz bütünüyle doğal bir geçiş yöntemidir. Her kadın kendine en uygun tedavi desteği ile menopoz dönemini daha sağlıklı ve rahat geçirebilir” diyor.
“Menopozda genetik son derece önemlidir. Annenizin menopoza girme yaşı, size menopoza girme yaşınız hakkında bilgi verebilir” diyen Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, menopoz hakkında bilgi veriyor…
Menopoz nedir?
Menopoz, adet kanamalarının sonlanmasıdır. Adet kanaması ve adet sikluslarının bir yıl süresince olmaması menopoz olarak değerlendirilir. Menopoz terimi, 1812’de Fransız jinekolog Gardanne’nin hayatın değişmesini anlatan bir monografından gelmektedir. Bu monografta Gardanne, Latince ay ve son kelimelerini birleştirerek menopozu oluşturmuştur. Menopoz teknik olarak kadının en son adet kanaması anlamına gelir.
ORTALAMA MENOPOZ YAŞI 51’DİR
Menopoz ne zaman gerçekleşir
Menopoz genellikle 45-55 yaşları arasından gerçekleşir. Menopozun gerçekleştiği bu 10 yıllık dönem klimakterium olarak adlandırılır. Ortalama menopoz yaşı 51 olmasına rağmen menopoz 35-58 yaşları arasında görülebilir. Menopoz sonrası yıllara yayılan dönem postmenopoz olarak adlandırılır.
Premenopoz nedir?
Premenopoz olarak adlandırılan dönem, 40’lı yaşlarda başlar ve 4-6 yıl devam eder. Bu dönemde adet kanamaları ve siklusları düzensizleşir. Adet siklusları uzar, kanama miktarı ve süresi değişir. Bu dönemde ateş basması, gece terlemesi, uykusuzluk, duygusal değişiklikler ve vajinal kuruluk görülebilir.
ERKEN MENOPOZ KEMİK ERİMESİNİ TETİKLER
Erken menopoz nedir?
Adet kanamalarının 40 yaşından önce kesilmesi erken menopoz olarak adlandırılır. Nadir olarak görülen bu durumda yumurtalıklar fonksiyonunu sürdürmez. Erken menopozda tedavi çok önemlidir, erken menopoz vakalarında kemik erimesi problemi erken yaşlarda başlayarak geriye dönüşü olmayan ciddi kemik zayıflıklarına neden olur. Bu yaşlarda adet kanamalarının kesilmesi (amenore) ani kilo kaybı, aşırı egzersiz, stres, kürtaj veya diğer cerrahi girişimler sonrasında rahim içinde oluşan yapışıklıklara bağlı olarak da görülebilir. Amenore vakalarında östrojen hormonunun azalmasına bağlı kemik kayıpları görülebileceğinden mutlaka hekime başvurulması gerekir.
Erken menopozun nedenleri nelerdir?
Son zamanlarda yapılan çalışmalar otoimmün bozuklukların erken menopoz vakalarının üçte ikisinden sorumlu olduğunu göstermiştir. Otoimmün hastalıklarda bağışıklık sistemi kendine ait bazı dokuları yabancı gibi algılayarak kendi dokularına karşı antikor üretir ve bu dokulara zarar verir. Erken menopoz vakalarında yumurtalıklara, endometriuma (rahmin içini döşeyen tabakaya) veya yumurtlamayı düzenleyen üreme hormonlarına karşı antikorlar üretilir. Bu antikorlar üreme organlarına zarar verir ve yumurtalık fonksiyonları bozulur. Otoimmün bozukluğa bağlı erken menopoz vakalarında; tiroid bezinin bozuklukları, diyabet, romatizma gibi diğer otoimmün hastalıklar da görülür.
GEÇ MENOPOZA GİRENLERDE KANSER DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Geç menopoz nedir?
Bir kadın 54 yaşını geçmesine rağmen hala adet kanamaları devam ediyorsa geç menopozdan bahsedilir. Geç menopoz, ailesinde olabilir, bunun yanında şeker hastası olan kadınlarda geç menopoz görülür. Menopoza geç giren kadınlarda, rahim kanseri ve meme kanseri daha sık görülür.
AİLE ETKİLİYOR
Bir kadının annesinin zor bir menopoz dönemi geçirmiş olması kendisinin de aynı sorunu yaşayacağını gösterir mi?
Kalıtım menopozda büyük rol oynar. Annenizin menopoza girme yaşı, size menopoza girme yaşınız hakkında bilgi verebilir. Bununla birlikte sigara, yaşam tarzı, vücut yapısı ve stres gibi faktörler de menopoza girme yaşını ve zorluğunu etkiler.