Akdeniz Üniversitesi’nde Robotik Cerrahiyle Böbrek Nakli
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde, robotik cerrahi yöntemiyle anneden alınan böbrek, oğluna nakledildi.
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde, robotik cerrahi yöntemiyle anneden alınan böbrek, oğluna nakledildi.
AÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ayhan Mesci, Anestezi ve Reanimasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nemciye Hadimioğlu, Koordinatör Uzm. Nilgün Keçecioğlu, kronik böbrek hastası 15 yaşındaki İbrahim Furkan Saykaç ile bağışçı anne 46 yaşındaki Cemile Saykaç’ın katılımıyla yapılan basın toplantısında, robotik cerrahi yöntemiyle ilk kez yapılan böbrek naklini anlattı.
Operasyonla ilgili bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkez Müdürü ve Cerrahi Sorumlusu Prof. Dr. Bülent Aydınlı, şöyle dedi:
“Ülkemizde kısa süredir yapılmaya başlanan robotik cerrahi ile canlı vericinin böbreğini alma ameliyatı hastaların kısa sürede sosyal hayata dönmesini sağlıyor. Bu ameliyat robotik cerrahiyle birkaç küçük delikten içeri sokulan küçük çaplı aletler ve kamerayla gerçekleştiriliyor. Böbreği dışarı çıkarmak içinse kasık bölgesinden kasları içermeyen bir kesi yapılmaktadır. Bu durum hastalara daha az ağrılı bir ameliyat ve daha estetik bir kesi izi sunar. Verici hastalar normal yaşantılarına ve iş hayatlarına daha erken döner. Ayrıca robotik cerrahi, ameliyatı gerçekleştiren cerraha belirgin bir rahatlık ve konfor sunmaktadır. Robotla yapılan bu ameliyatlar, canlı vericilerin daha çabuk iyileşmesini sağlıyor.”
AÜ’DE İLK KEZ YAPILDI
Bu işlemin AÜ’de ilk kez yapıldığını dile getiren Prof. Dr. Aydınlı, “Türkiye’de 32, dünya üzerinde 3 bin 200 robot var. Bağışçı kişiden böbrek çıkartıp oğluna naklettik. Gayet başarılı bir ameliyat oldu. Şu anda böbrek gayet iyi çalışıyor. İdrar çıkışı normal, bir sıkıntı yok. Vericimiz de sağlıklı. Hiçbir problemi yok. Bu teknoloji bizim ve hastanemiz için önemli. Bundan sonra bu ameliyatları artıracağız. Robot cerrahisiyle yapılan ameliyatlar için hastalardan hiçbir ücret alınmayacak. Robotla yapılan ameliyatların maliyetleri de hastanemiz tarafından karşılanacak. Şu an çıkarımı robotla yaptık bir süre sonra takma işlemini de bu yöntemle yapacağız” diye konuştu.
Robotun faydasını anlatan Doç. Dr. Ayhan Mesci ise şöyle konuştu:
“Laporoskopik yöntemle iki boyutlu, robotik yöntemle üç boyutlu ulaşıyorsunuz. Aletlerin açısı ve kullanım kolaylığı sizin ameliyattaki başarınızı etkiliyor. Robotla yapılan ameliyatın daha etkili olduğunu çalışmalar göstermiş. Bizde ilk defa uyguladık. Bundan sonra alıcıya, karaciğer nakillerine de bunu uygulamaya çalışacağız.”
Oğluna bir böbreğini veren Cemile Saykaç ise “Çok mutluyum. Hem oğluma faydam dokundu, hemde tıbba katkım oldu. Buraya gelmeden önce benim de kaygılarım, korkularım vardı. Ama hocalarımızın hepsi çok değerli ve tecrübeli. Hepsine teşekkür ediyorum. Hiç ameliyat olmamış gibiyim” dedi.
FOTOĞRAFLI