Dişlerimizin Zamanla Sararması Önlenebilir mi
Clinic Plus Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt. Sevgen Eralp, bir dişin olduğundan daha sarı görünmesinin ya da zaman içerisinde sararmasının birkaç…
Clinic Plus Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt. Sevgen Eralp, bir dişin olduğundan daha sarı görünmesinin ya da zaman içerisinde sararmasının birkaç sebebinin olduğunu söyledi.
“Dişlerimizle ilgili hiçbir şikayetimiz olmasa bile rengini beğenmediğimiz mutlaka oluyordur. Diş fırçalamanın en büyük getirileri arasında dişlerimizin beyazlaması olsun isteriz. Herkesin rüyası bembeyaz dişler.” diyen Eralp, “Bir dişin olduğundan daha sarı görünmesinin ya da zaman içerisinde sararmasının birkaç sebebi vardır. Bu sebepleri içsel ve dışsal olarak ikiye ayırabiliriz. Dışsal sebepler, yemek yeme alışkanlıkları, asitli ya da kafeinli boyayıcı içeceklerin tüketilmesi, sigara kullanımı ve yetersiz ağız hijyen alışkanlıkları olarak tanımlanabilir. Bu sebeplere bağlı olarak gelişen sararma bir yere kadar geri döndürülebilir. Dişlerin üzerinde sararmaya sebep olan birikimler temizlendiği takdirde, dişlerin orijinal rengi açığa çıkar. Bu durumda dişler temizlenmeden önceki haline göre daha beyazdır fakat dişlerin orijinal rengi kişiyi mutlu edecek derecede beyaz olmayabilir. Bu renk artık dışsal etkenlere bağlı oluşan bir renk değildir. Bu durumda dişin orijinal rengini ağartmak için profesyonel beyazlatma işlemlerine başvurmak gerekebilir.” dedi.
Dişlerde zamanla sararmanın sebepleri arasında dış etkenlerin kümülatif etkisinin yanı sıra, iki yapısal değişikliğin olması da zamanla sararmayı arttırdığını ifade eden Clinic Plus Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt. Sevgen Eralp, şöyle konuştu:
“Bunlar dişimizin en dış tabakası olan mine dokusunun zamanla incelmesi ve bu incelen mine dokusunun altındaki dentin dokusunun da tam tersi kalınlaşmasıdır. Bu tabakaların kalınlıklarının değişmesi zamanla, yaşla ilgili bir değişiklik olduğu için, profesyonel beyazlatma yöntemleri de çok etkili olmayabilir. Çünkü beyazlatma işlemi dediğimiz olay dişlerimizi boyama ya da makyaj yapmak gibi bir yöntem değildir. Profesyonel beyazlatma işleminde, beyazlatıcı ajanlar dişin mine ve dentin gibi sert dokularına nüfuz ederek işlemi gerçekleştirirler. Bunun yanı sıra, bazı araştırmalar gösteriyor ki beyazlatma ajanı, dentin tabakasına ne kadar çok nüfuz ederse diş o kadar çok beyazlar. Yani zamanla incelen mine dokusu, beyazlatma ajanının alttaki dentin dokusuna ulaşmasını kolaylaştırıyor ve diş beyazlaşıyor. Sonuçta dişlerimiz, yapısında var olan tabakaların özelliklerine, kalınlıklarına ve rengine bağlı olarak dışarıya sarımsı, grimsi ya da daha beyaz renk yansıtıyor. Bu arada diş gıcırdatanlarda, bulimik hastalarda, reflü problemi olanlarda ve kuru ağız problemi olanlarda da dişlerde zaman içinde sararmalar olacaktır.”
Kaynak: İHA