Eti Zararlı Gıda Haline Getiren Yanlış Pişirme Yöntemi
ADANA’daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde görevli diyetisyen Tuğçe Özakçaoğlu, Kurban Bayramı’nda yanlış pişirme yöntemleri…
ADANA’daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde görevli diyetisyen Tuğçe Özakçaoğlu, Kurban Bayramı’nda yanlış pişirme yöntemleri sonucu etin son derece zararlı bir gıda haline dönüşebileceğini söyledi.
Kurban Bayramı öncesinde et tüketimi konusunda uyarıda bulunan Tuğçe Özakçaoğlu, sağlıklı bir bayram geçirmek için doğru besin seçimi, kurbanlık kesiminin doğru şekilde yapılması, gıda güvenliği, etlerin saklanması, hazırlanması ve pişirme yöntemlerinde bilinçli davranılması gerektiğini anlattı. Özellikle obezite, hipertansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastalarının et tüketimine daha fazla dikkat etmesi gerektiğini belirten Özakçaoğlu, “Etin sindirimi diğer besin maddelerine göre daha zordur. Yeni kesilmiş hayvanların etleri sert olduğundan, özellikle sindirim zorluğuna yol açarlar. Mide-bağırsak hastalığı olan kişiler, kurban etlerini hemen tüketmek yerine buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmelidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir. Izgarada, et ile ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşmeye sebep olmayacak şekilde ayarlanmalıdır. Yüksek ateş, yüzeydeki proteinleri katılaştırarak ısının etin iç kısmına ulaşamayacaktır. Etler, kesinlikle çiğ veya az pişmiş tüketilmemelidir” dedi.
‘ETLERİ KÜÇÜK PARÇALAR HALİNDE SAKLAYIN’
Etlerin birer yemeklik olacak şekilde, küçük parçalara ayırarak buzdolabında saklanması gerektiğini vurgulayan Özakçaoğlu, şunları söyledi:
“Etlerin büyük parçalar halinde saklanmaması gerekmektedir. Çözünen etler hemen pişmeli, tekrar dondurma işlemi uygulanmamalıdır. Çözdürmek istenilen et buzdolabının alt kısmında çözdürülmelidir. Bayram günü, güne kahvaltı ile başlamayı ihmal edilmemelidir. Gün içerisinde 4 saatten fazla aç kalmamaya özen gösterilmeli, az az ve sık sık beslenme programına uygun şekilde besin tüketilmelidir. Öğünlerinizde sadece et tüketimine yönelmek yerine, sebze yemeği ve salataya da yer verin. 1-2 dilim tam buğday ekmeği ile öğün tamamlanabilir. Şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih edilebilir. Gün içerisinde sıvı tüketiminde tercihen sağlıklı içeceklerden yana kullanılmalı. Asitli ve şekerli içecekler yerine ayran tüketilmelidir. Eğer mide rahatsızlığınız ve tansiyon probleminiz yoksa 1 şişe sade maden suyu da tüketebilirsiniz. Gün içerisinde mutlaka 10-12 bardak su tüketin.”
FOTOĞRAFLI
Kaynak: Doğan Haber Ajansı