Kaliteli Uyku Gün İçinde Kişiyi Dinç Histttetiriyor
Kaliteli uykunun kişiyi sabahları dinç uyanmasına ve kendini gün içinde dinç hissetmesini sağlıyor.
Kaliteli uykunun kişiyi sabahları dinç uyanmasına ve kendini gün içinde dinç hissetmesini sağlıyor.
Ahi Evren Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Şengül, uyku ve uyku ile İlgili hastalıkların teşhis ve tedavisi hakkında uyarılarda bulundu.
Dr. Şengül, uyku canlıların vazgeçilmez ihtiyacı olduğunu kaydederek, “uyku canlıların vazgeçilmez ihtiyacıdır ve beynimiz vücut sistemlerini düzenli çalıştırabilmek için kaliteli bir uykuya gereksinim duyar. Kaliteli uyku demek; kişinin sabahları dinç uyanması ve kendisini gün içinde dinç hissetmesidir. Birçok kişi gün içerisinde aşırı yorgunluktan şikâyet etmektedir. Bu kişiler sabahları yorgun uyanırlar ve gazete okurken, araç kullanırken uyuyakaldıklarını ifade ederler. Bu şikâyetlere sahip kişilerin eşlerine sorulduğunda eşinin uykuda solunumunun durduğunu ve gürültülü bir horultuyla tekrar nefes aldığını ifade etmektedirler. Bu patolojik duruma Uyku Apne Sendromu yani uykuda solunumun durması denilmektedir” dedi.
Uykuda solunumun durması kandaki oksijen miktarının azalmasına ve karbondioksit miktarının artmasına sebep olduğunu ifade eden Dr. Şengül, “Bu durum hem kalp damar hastalıkları riskini artırmakta, hem de solunum ve dolaşım sisteminde hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. “Obezite, hipertansiyon, diyabet bu hastalıklardan bazılarıdır.” Uyku ile ilgili problemlerin patolojik( hastalık yapan) bir durum olduğu, tedavi edilmezlerse başka sağlık problemlerine yol açabileceği esastır. Uyku laboratuarları sayesinde bu hastalıkların teşhis ve tedavilerinin gerçekleşebileceği konusunda halkımızın bilgilendirilmesi büyük önem arz ediyor. Uykuda solunum bozukluklarına neden olan hastalıkların teşhis ve tedavileri bu iş için özel donanımı olan laboratuarlarda yapılabilmektedir. Ahi Evren Hastanemizde 4 uyku odasına sahip, (İki uyku odası teşhis, iki uyku odası tedavi amaçlı) laboratuarımız mevcuttur. Laboratuarda hastalarımız normal uykuya alınmakta ve uyku evreleri kayıt edilmektedir. Hastalar uyandıktan sonra bu kayıtlar tarafımızdan değerlendirilmektedir. Laboratuarımızda, teşhis ettiğimiz uyku hastalıklarının tedavisinde hangi cihazların kullanılacağına karar verilmekte ve hastalarımızın kullanmış oldukları cihazların basınç ayarları yapılmaktadır. Bazı hastaların tedavileri ise kulak burun boğaz, kardiyoloji gibi konuyla ilgili diğer branşlarla işbirliği içerisinde yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.