20.09.2024 - Hastane Tv - Sağlık Rehberiniz
Hospital Tv – Hastane Tv

Meme Kanserini Yönetebiliriz

MEMORİAL Antalya Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, kadın kanserlerinin 4’te 1’ini oluşturan meme kanserini, toplumsal bilinçlendirmeyle…

MEMORİAL Antalya Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, kadın kanserlerinin 4’te 1’ini oluşturan meme kanserini, toplumsal bilinçlendirmeyle kontrol edebileceklerini söyledi.

Ekim ayının tüm dünyada “meme kanseri bilinçlendirme ayı” olarak kabul edilmesi nedeniyle Memorial Antalya Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nde bilgilendirme toplantısı düzenledi. Meme kanserinin erken teşhisinde, ağır tedavilere ve tahribatlara gerek duyulmadan tedavisi mümkün bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Özdoğan, 2000’li yılların başında, 4 kadından 2’sinde ilerlemiş kanser görülürken, toplumun bilinçlenmesi ve gelişen teknolojiyle bu sayının yarı yarıya indiğini söyledi.

HER YIL 2 MİLYON TEŞHİS

Türkiye’de her yıl 15- 20 bin kadının meme kanserine yakalandığını dile getiren Prof. Dr. Mustafa Özdoğan şöyle konuştu:

“Dünyada her yıl yaklaşık 2 milyon hastaya meme kanseri teşhisi konuluyor. Meme kanseri, tüm kanser vakalarının 4’te 1’ini oluşturuyor. Hasta, göğsündeki değişikliği kendisini kontrol ederek hissedebiliyorsa, bu yönetilebilen bir kanser demek. Yani toplumu bilinçlendirerek kadınlara yönelik kanserlerin 4’te 1’ini kontrol edebiliriz demek.”

‘ÖZELLİKLE MENAPOZDAN SONRA’

Bir kadının meme kanseriyle karşılaşması durumunda, istemeyerek de olsa ilk tercihinin göğsünü aldırmak olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, iyi bir ekip çalışması ve müdahaleyle ağır görülen hastalığın en az tahribatla atlatılabileceğini vurguladı. Meme kanserinin özellikle 50 yaş üstü ve menopozdan sonra görüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Özdoğan, hastalığa yol açan etken faktörler arasında yaşam tarzı ve stresin yanı sıra, kesin risk faktörlerinin net olmadığına değindi.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: Doğan Haber Ajansı

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ