19.09.2024 - Hastane Tv - Sağlık Rehberiniz
Hospital Tv – Hastane Tv

Meme Kanserinde Yeni Dönem Başladı

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.D

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Serdar Saydam, meme kanserlerinde “meme alınma” (mastektomi) döneminin sona erdiğini artık onkoplastik cerrahi sayesinde kadının hem kanserden kurtulduğunu hem de estetik bir memeye sahip olduğunu söyledi.

Meme kanseri tedavisi olacak kadınların eskiden “Mememi alın kurtulayım” derken, şimdi meme kanseri bir çok kadının onkoplastik cerrahi sayesinde hem kanser tedavisi yapılıyor hem de estetik ameliyatla kozmetiği sağlanıyor. Tıbbın ilerlemesi sayesinde yeni yöntemlerin geliştiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Saydam, meme kanseri cerrahisinde artık hastaların kolay kolay memesinin alınmadığını söyledi. Dr. Saydam, onkoplastik cerrahide kanser tedavisi prensiplerinden vazgeçmeden yaptıkları ameliyatlarda kitlenin bulunduğu memeyi koruduklarını ve estetik bir görünüme kavuşturduklarını belirtti.

“HER MEMEYİ KOLAY KOLAY ALMIYORUZ”

Kadınları böylece hem meme kanserinden kurtulduğunu hem de aynı operasyonla memesinin estetik bir görünüme kavuştuğunu anlatan Dr. Saydam, “Kanseri uygun bir şekilde tedavi ederken, memeyi koruyoruz hem de kozmetiğini düzeltiyoruz. Buna onko-plastik cerrahi deniyor. Onkoplastik cerrahiyi hastanın meme kanseri olduğu ve memesinin alınmak zorunda olduğu veya kanserli dokunun çıkartıldığında kozmetiğinin bozulduğu durumlarda daha sık gerçekleştiriyoruz. Onko-plastik cerrahi çıkmadan önce geriye kalan meme, memeye benzemiyorsa hastaya memenin alınması önerilirdi. Ama artık memeyi kolay kolay almıyoruz. Eskiden aldığımız vakalarda bile memeyi almadan hem kanser tedavisini yapıyoruz hem de aynı ameliyatla kozmetiğini sağlıyoruz.”

“BÜYÜK MEMELERDE ESTETİK GÖRÜNÜMÜ SAĞLIYORUZ”

Büyük memeleri olan kanser vakalarında uyguladıkları ameliyat yöntemi hakkında da bilgi veren Dr. Saydam, şuları söyledi:

“Bu vakalarda kitleyi çıkarttıktan sonra iki meme arasındaki asimetri bozuluyor. Kitleyi çıkarttığımız meme küçülüyor. Bu takdirde karşı memeyi küçülterek, asimetriyi ve estetiği sağlıyoruz. Bazen erken evre meme kanserinde küçük odaklar halinde kitleler oluyor. Bu hastanın memesini almak zorunda kalabiliyoruz. Ya da meme tümör oranı denilen bir şey var. Tümörü etrafından temiz bir sınırla çıkartıyoruz. Eğer meme küçükse, tümör çok büyük olmasa bile deformite olabiliyor. İşte bu olgularda onkoplastik cerrahi ile bu memeleri de artık koruyabiliyoruz.”

ANGELİNA JOLİE ÖRNEĞİ

Hastaların çoğunun onkoplastik cerrahi hakkında bilgi sahibi olduğunun altını çizen Dr. Saydam, sözlerini şöyle tamamladı:

“Eskiden hastalar “mememi alın kurtulun” diyordu. Şimdi hastalar “Memeyi almasanız olmaz mı” diye soru yöneltiyor. Angelina Jolie, meme kanseri olma olasılığı yüksek olduğu için bir ameliyat oldu. Meme içerisindeki meme dokusu boşaltılarak, yerine slikon yerleştirildi. Böylece meme kanseri riski normal kadınların seviyesine getirildi. Bu işlem de onko-plastik cerrahi sayılabilir.”

Kaynak: İHA

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ