10.11.2024 - Hastane Tv - Sağlık Rehberiniz
Hospital Tv – Hastane Tv

Karda yürürken dikkat etmeniz gerekenler

İstanbul’da kar yağışı başladı. Peki 30 cm’ kar kalınlığı beklenen mega kentte karda veya buzlanmış zeminde yürürken nelere dikkat etmeli?

Düşme, burkulma veya kayma anında nasıl hareket etmeli, kırık ve çatlaklara ilk müdahale nasıl yapılmalı? Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Can Hürel, soruları cevapladı:

Karda yürüme teknikleri nelerdir?

Öncelikle elleri cebe sokmamaya özen göstermek gerekiyor. Çünkü bu şekilde tutunma imkanınızı kaybedersiniz ve buna ek olarak dengenizi de sağlamakta zorlanırsınız. Hava ne kadar soğuk olursa olsun elleri cebe sokmamak gerekiyor. Öte yandan elde torba ya da çanta gibi şeyler de taşımamak gerekiyor karda. Bu hem dengede durabilmek hem de düşerken bedeninizi kollamak için gerekli. Kullanılan ayakkabılar da altları kaymayanlardan olmalı. Karda buzda yürümeyi sağlayan altları çivili lastik kılıflar da kullanılabilir. Karlı havalarda yokuş aşağı yürümekten kaçınılması gerekir. Yaşlıların yalnız başına çıkmaması gerekir. Çünkü kayma, düşme ihtimalleri fazladır. Yokuşlara, merdivenlere dikkat etmek gerekiyor. Mutlaka herkes önüne bakarak engelleri görerek ve buzlu alanları tespit ederek yürümeli.

Düştüysek nasıl hareket etmeliyiz?

Düştüğümüz zaman darbe alan uzva yük vermemek gerekiyor. Yürüyemeyecek durumda iseniz 112’den ya da çevreden yardım istemek gerekiyor. O uzvu yüksekte tutarak ödemin oluşmasını önlemek gerekiyor. Mümkünse soğuk uygulayarak şişkinliği engellemek gerekiyor ve hızlıca en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerekiyor. Kırık olduysa profesyonel bir bakımı gerektirir. Geçici olarak ise karton, mukavva ya da sargı bezi ile bölgeyi tutturmak ağrıyı azaltır.

Kırık veya çatlaksa nasıl anlarız?

Bölgenin kırık ya da çatlak olmasını dışarıdan anlamak çok zordur. Ancak radyolojik tetkikle kesinleştirilebilir. Üstüne basıp yürüyebiliyorsanız çok ağrı yoksa burada önemli bir şey yoktur bakış açısı yanlıştır. Çünkü herkesin ağrı eşiği çok farklıdır. Bu algı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Eğer yüksek ve hızlı bir değişiklik yaşadıysanız mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna uğramalısınız. Özellikle yaşlılarda oluşan çatlaklar ilk röntgenlerde görülemeyebilir. On gün sonra çekilen röntgende kırık hattı netleşir. Bu durumda ancak tanı net olarak konulabilir. Temkinli olmakta fayda var.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ