19.09.2024 - Hastane Tv - Sağlık Rehberiniz
Hospital Tv – Hastane Tv

Çocuklarda Tedavisi En Pahalı Hastalık “Sepsis”

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Doç.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gökhan Kalkan, çocuklarda en yüksek tedavi maliyeti olan hastalıklardan birinin “Sepsis” olduğunu belirterek, “Sepsis tedavisi bulgular başladıktan sonraki ilk bir saat içinde başlandığında iyileşme yüzde 80’ken, 6. saatten sonra bu yüzde 30’a düşmektedir.Bu nedenle sepsis konusunda hem sağlık personeline hem de topluma bilinç kazandırmak hastalığın sağ kalımında hayati rol oynamaktadır” dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gökhan Kalkan, günümüzün önemli sağlık sorunlarından biri olan ve çocuk yoğun bakım ünitelerindeki ölümlerin 3’te 1’ini oluşturan sepsis hastalığının tanısı, tedavisi ve bu hastalığa yönelik alınabilecek önlemlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Sepsis hastalığında tedavi süreci ve alınabilecek önlemlerin hastalıkla baş etmede hayati önem taşıdığını kaydeden Kalkan, sepsis hastalığının “vücudun herhangi bir yerindeki iltihabın kan dolaşımıyla tüm vücudu etkilemesi” şeklinde tanımladı. Kalkan, sepsis olan kişilerin derhal tedavi edilmemesi durumunda bu hastalığın kişinin hayatını tehdit edici bir duruma dönüştüğünü ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine bakıldığında dünyadaki çocuk ölümlerinin büyük çoğunluğunun bulaşıcı hastalıklardan kaynaklandığını anlatan Doç. Dr. Kalkan, “Ölümcül bulaşıcı hastalıklarda genelde sepsise neden olarak kötü sona ulaşırlar. Bu nedenle sepsis çocukluk çağı ölümlerinin yüzde 60 ila 80’inden sorumlu bir durumdur” dedi.

Ağır zatürre, ishal, sıtma ve kızamık gibi hastalıklar nedeniyle dünyada yılda 5 milyon çocuğun öldüğünü bildiren Kalkan, aşısız olmanın, kalabalık ortamlarda yaşamanın, yetersiz hijyen ve olumsuz beslenme şartlarının bu hastalıkların artmasında önemli unsurlar olduğunu kaydetti.

Sepsisin en yüksek tedavi maliyeti olan hastalıklardan biri olduğunun altını çizen Kalkan, ABD’de sepsis hastalarının yıllık maliyetinin 16,7 milyar dolar olduğunu söyledi. Sepsis hastalığının zatürre, idrar yolu enfeksiyonu ya da bir cilt enfeksiyonunun ilerlemesiyle gelişebileceğini söyleyen Doç. Dr. Kalkan, “Bebeklerde sepsisin en belirgin bulguları ateş, hızlı nefes alma, emmede zayıflama, kusma, uykuya meyil, parmak ve dudaklarda morarmadır” ifadelerini kullandı.

Sepsis olan hastaların sadece hastanede damardan antibiyotik verilerek tedavi edilebileceğini belirten Gökhan Kalkan, sepsis hastalığında erken tanının önemine dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Sepsisi erken tanımak ve tedaviye erken başlamak iyileşmeyi sağlayan ve ölümleri azaltan en önemli hamledir. Sepsis tedavisi bulgular başladıktan sonraki ilk bir saat içinde başlandığında iyileşme yüzde 80’ken, 6. saatten sonra bu yüzde 30’a düşmektedir. Bu nedenle sepsis konusunda hem sağlık personeline hem de topluma bilinç kazandırmak hastalığın sağ kalımında hayati rol oynamaktadır.”

Kaynak: İHA

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ